در مورد پارچه ویسکوز بیشتر بدانید

الیاف ویسکوز

الیاف ویسکوز بر خلاف تصور عمومی الیافی هستند که دارای پایه طبیعی بوده و همچون پنبه و لینن دارای ماهیت گیاهی (سلولزی) هستند. تنها تفاوتی که می توان به الیاف ویسکوز (ریون) نسبت به پنبه و لینن نسبت داد این است که این الیاف همچون کاغذ که در آن ابتدا چوب درختان تبدیل به خمیر می شود و پس از آن طی یک فرایند محصول نهایی که همان کاغذ باشد تولید می گردد؛ این الیاف نیز دقیقا اینگونه می باشند. لذا از آنجا که تولید این الیاف به دست بشر تهیه می گردد به آن الیاف “بشر ساخته” گفته می شود. اما باید بدانید که الیافی چون نایلون و پلی استر هم ساخته بشر هستند ولی از نوع کاملا مصنوعی (پایه این الیاف مشتق شده از مواد نفتی است)، این در حالی است که الیاف ویسکوز از این حالت متفاوت بوده و “ بشر ساخته بازیافتی” هستند.

برای تهیه ویسکوز از کلیه محصولات طبیعی که دارای سلولز کافی باشند مانند تفاله نیشکر، خمیر کاغذ، لینتر (الیاف کوتاه پنبه جا مانده روی تخم پنبه) و مواد گیاهی دیگر که سلولز بالایی داشته باشند در تولید الیاف ویسکوز استفاده می‌شود.

خاصیت پارچه ویسکوز

  • پارچه یا الیاف ویسکوز جذب رطوبت بالایی دارد که گاهی تا 50% بیشتر از پنبه خواهد بود و باید بدانیم که با جذب رطوبت استحکامش کاهش می‌یابد یعنی خیس شدن پارچه های این مدل الیاف سبب ضعیف تر شدن و کوتاه کردن عمرشان می‌گردد.
  • خاصیت ارتجاعی کمی به نسبت مدل های طبیعی خواهد داشت به این شکل که تن خور خشک تری پیدا خواهد کرد و همین پایین بودن کشسان یا ارتجاع آن سبب می گردد تا به سادگی چروک شود. اگر به پارچه های تمام ویسکوز بازار دقت کرده باشید دقیقا گویای همین جمله بالاست زیرا به شدت چروک شده و دائما نیاز به اتو کشیدن دارند.
  • ظاهر درخشان و براقی به نسبت پارچه های پنبه ای دارند، زیرا پارچه های پنبه ای کدر تر بوده و با دیدن آن به فکر رنگ های کدر می افتید اما پارچه ویسکوز و خصوصا پلی استر برق خاصی در جنس و الیاف پارچه به صورت اولیه وجود دارد. اما اگر پارچه ویسکوز را داخل آب جوش بیندازید این برق از بین رفته و به مرور زمان کدر می شود.

نقاط قوت پارچه ویسکوز

  • خاصیت تنفس بسیار بالایی دارد به طوری که جزو پارچه‌ها و الیاف خنک حساب می شود، و از ابریشم طبیعی نیز خنک تر می گردد. بنابراین، می توان آن را هادی گرما نیز نامید به طوری که در حفظ دمای  بدن، پوششی که جنس ویسکوز داشته باشد موفق تر از سایر مدل های پارچه عمل خواهد کرد.
  • در مرحله رنگرزی به راحتی و آسانی رنگپذیر بوده و می تواند اکثریت رنگ ها را به خود بگیرد.
  • موجب تولید الکتریسیته نشده و همین آن را تبدیل به پارچه محبوب جهت دوخت لباس های راحتی خانگی کرده است.
  • به نسبت زودتر از سایر الیاف چروک می‌شود، اما تل ننداختن پارچه این ضعف را به خوبی پوشش می‌دهد.
  • پارچه با جنس ویسکوز جذب رطوبت بیشتری از پنبه به عنوان الیافی طبیعی دارد.
  • الیاف ویسکوز در برابر حرارت کاملا مقاوم هستند و تا ۱۹۰ درجه سانتی‌گراد زرد نمی‌شود و مقاومت خود را حفظ می‌کند. اما همانطور که الیاف طبیعی در برابر نور خورشید حساس بودن و در بلند مدت به آن‌ها آسیب وارد می‌شود به این الیاف نیز که از سلولز ساخته شده اند در اثر نور خورشید آسیب وارد می شود.

موارد مصرفی پارچه ویسکوز

بخاطر اﺳﺘﺤﮑﺎم ﮐﻢ اﻟﯿﺎف وﯾﺴﮑﻮز اﻏﻠﺐ ﺑﺮای ﻣﻠﺤﻔﻪ، روﻣﯿﺰی، ﻟﺒﺎس زﻧﺎﻧﻪ و ﻣﺮداﻧﻪ، زﯾﺮ ﭘﻮش و ﻟﺒﺎس ورزﺷﯽ کاربرد دارد. این الیاف را اگر با پنبه و پشم ترکیب کنند برای تولید پارچه‌های لباس زیر، تریکو، شلوار و ملحفه استفاده می‌شود و با ترکیب الیاف ویسکوز با پلی استر پارچه‌های مناسب برای رومیزی، موکت و پارچه پانسمان و کالای بهداشتی تولید می‌شود.

تشخیص الیاف ویسکوز از سایر الیاف

برای تشخیص الیاف ویسکوز از شعله آتش استفاده نمایید، این الیاف در برابر آتش ذوب نمی‌شود و در تماس با آتش بدون ذوب شدن با بوی ضعیفی شبیه کاغذ می‌سوزد و کمی خاکستر نرم باقی می‌گذارد.

با پارچه ویسکوز چه لباس­هایی می توان دوخت؟

پارچه ویسکوز در دوخت انواع لباس تابستانه از جمله مانتو تابستانه کاربرد دارد. از این پارچه برای دوخت انواع شال، تی شرت، لباس ­های مردانه و لباس کودک می­ توان بهره برد. همچنین برای سایر موارد ازجمله روتختی و رو بالشتی یک پارچه خوب است. پارچه ویسکوز برای دوخت انواع شال و روسری نیز مورد استفاده قرار می­ گیرد.

نحوه شستشو پارچه ویسکوز

در هنگام شستشوی پارچه ویسکوز باید از آب ولرم یا سرد استفاده کرد. استفاده از مواد شوینده معمولی همراه با نرم کننده­ های لباس توصیه می­ شود. بعد از شستشو باید از چلاندن برای گرفتن آب این پارچه خودداری کرد.

اتوکشی ویسکوز

برای اتوکشی پارچه ویکسوز از اتوی گرم استفاده نشود و حدالمکان از یک پارچه محافظ استفاده شود. از پاشیدن آب اتو روی این پارچه خودداری شود زیرا که منجر به ایجاد لک می­ شود.

نکات دوخت و دوز پارچه ویسکوز

در هنگام دوخت و دوز با پارچه ویسکوز همانند سایر پارچه­ ها باید نکات مخصوص به خودش را رعایت کنیم.

  • یک پارچه با رنگ­ های متنوع است و ممکن است هنگام برش الگو اشتباه شود. بنابراین پارچه را با سوزن ته گرد به الگو متصل می­ کنیم.
  • بهتر است برای دوخت و دوز پارچه ویسکوز از سوزن ریز و ظریف استفاده شود.
  • می­ توانید به جای استفاده از قیچی برای جلوگیری خطای برش از یک کاتر خیاطی استفاده کنید.
  • در حین دوخت و دوز اگر به اتو زدن نیاز پیدا کردید حواستان باشد اتو بیش از اندازه داغ نباشد.

کاری از گروه پنبه لند

 

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *